آینده شغلی و چشم انداز مدیریت بیمه

edarehبا توسعه جوامع بشری و با پيشرفت تمدن و تکنولوژی‌های جديد، ميزان درگيری انسان‌ها با خطرات افزايش يافته و ريسک‌های متفاوت و متنوعی مطرح شده است. يکی از مهمترين شيوه‌های مقابله با ريسک، انتقال آن به شرکت بيمه است.

شرکت بيمه پس از ارزيابی ريسک، مبلغی به عنوان حق بيمه از بيمه‌گذار دريافت می‌کند و طبق قرارداد بيمه هنگام وقوع خسارت مثلا آتش‌سوزی، آن را جبران کرده و به بيمه‌گذار پول می‌دهد. بنابراين بيمه آرامش و امنيت خاطر به افراد می‌دهد و در هنگامی که افراد با مشکل مواجه می‌شوند به آن‌ها ياری می‌رساند. همچنين بيمه در اقتصاد يک کشور نقش بسيار مهمی دارد. ديگر لازم نيست که شرکت‌ها و کارخانه‌ها پولی برای جبران خسارت احتمالی کنار بگذارند و می‌توانند از تمام توان مالی خود بهره ببرند.

شرکت‌های بيمه با جمع‌آوری حق بيمه‌ها (نقدينگی جامعه) درآمد بالايی دارند که بخشی از اين پول را در پروژه‌های مختلف سرمايه‌گذاری می‌کنند که در توسعه اقتصادی نقش حائز اهميتی دارد.

هم‌اکنون شرکت‌های بيمه متعددی در بازار بيمه ايران فعالند. با شروع روند خصوصی‌سازی و پيرو سياست‌های نظام در واگذاری بخش‌های دولتی، در صنعت بيمه نيز اين حرکت به چشم می‌خورد.

شرکت‌های بيمه دولتی غير از بيمه ايران خصوصی خواهند شد. در سال 2007 ميلادی صنعت بيمه ايران با سهم 09/0 درصدی از کل حق بيمه‌های توليدی دنيا، چهل و ششمين صنعت بيمه دنيا به شمار می‌رود.سرانه حق بيمه در ايران 50 دلار است و رتبه کشور در اين زمينه در دنيا 76 می‌باشد.

ضريب نفوذ بيمه ( insurance penetration ) به مفهوم درصد حق بيمه‌ها به توليد ناخالص داخلی، نقش و اهميت بيمه در يک کشور را نشان می‌دهد.اين ضريب، مهمترين شاخص بررسی وضع صنعت بيمه در کشورها، در ايران 3/1 درصد است. درحالی که در کشورهای پيشرفته 4/9 درصد و در دنيا 5/7 درصد است.

نفوذ بيمه در ايران با فاصله قابل توجهی از دنيا عقب‌تر است. چشم‌انداز صنعت بيمه در افق چشم‌انداز بيست ساله جمهوری اسلامی ايران به شرح زير است: " صنعت بيمه ايران در افق 1404، صنعتی است اقتصادی، عدالت محور، پايدار، سالم و قابل اعتماد، برخوردار از اخلاق حرفه‌ای و عجين شده با جامعه، که از مختل شدن روند طبيعی زندگی آحاد شهروندان و چرخه عادی فعاليت‌های کشاورزی، صنعتی و خدماتی کشور که در نتيجه حوادث ناشی از عوامل طبيعی و يا انسانی اتفاق می‌افتد، به شيوه‌ای آسان، سريع، مشتری‌مدار و با کمترين هزينه و به شکلی همه جانبه جلوگيری می‌کند و الگويی برای بيمه-گران آسيای ميانه، خاورميانه و شمال آفريقا در اين زمينه است."

هم اکنون شرکت های بيمه خصوصی جديدی در حال ايجاد است. هر شرکت بيمه که ايجاد می شود شعب زيادی در شهرهای مختلف کشور بوجود می آورد و نمايندگی های بيمه و بازارياب های متعدد بيمه مورد نياز خواهد بود. در هر يک از موارد می توان با نوآوری ها و ايده های جديد فرصت های زيادی خلق کرده و بطور گسترده کارآفرينی نمود.

صنعت بيمه در دنيا و حتی در ايران می تواند ثروت زيادی ايجاد کند و اکثر افرادی که در اين صنعت مشغولند از شغل خود راضی اند. بدليل فرصت های زياد شغلی در بيمه به نظر می رسد با توجه به اين فضای خوب کسب و کار ، آينده شغلی دانش آموختگان رشته بيمه بسيار روشن است.

حتی بعضی ها بطور تخصصی نماينده بيمه عمر هستند. هم اکنون رشته بيمه در مقطع کارشناسی در دانشکده علوم اقتصادی ارائه می گردد و اساتيد مجرب مشغول تدريس هستند. دانشجويان در حين تحصيل می توانند به عنوان بازار ياب بيمه تجربه خوبی کسب کنند و از درآمد آن هم برخوردار شوند.

بعضی از دانش آموختگان ادامه تحصيل داده اند و در کارشناسی ارشد رشته های مختلف از جمله مديريت بازرگانی قبول شده و موفق بوده اند. بسياری از دانش آموختگان در شرکت های بيمه دولتی و خصوصی مشغول به کار شده و يا حتی در بخش های ديگر کشور مشغول شده و موفق بوده اند. بعضی از فارغ التحصيلان بيمه نيز به عنوان کارگزار بيمه و يا نماينده بيمه مثلاً در قالب شرکت خدمات بيمه ای فعال شده اند و درآمد قابل توجهی داشته بسيار موفق بوده اند.

بعضی از مديران کنونی صنعت بيمه از دانش آموختگان رشته بيمه دردانشکده علوم اقتصادی بودند. در رشته بيمه دانشجويان علاوه ‌بر دروس عمومی و پايه با دروس تخصصی بيمه نيز آشنا می‌شوند. در اين دروس متنوع بيمه‌ای با انواع رشته‌های بيمه‌ای همچون بيمه باربری، بيمه عمر، بيمه درمان، بيمه مسئوليت، بيمه مهندسی و بيمه آشنا می‌گردند.

دانشکده علوم اقتصادی يکی از معدود دانشگاه‌های دولتی است که رشته بيمه را سال‌هاست ارائه می‌کند. ضمنا دانشجويان در سمينارهای مختلف بيمه در دانشکده با مسائل روز صنعت بيمه آشنا می‌شوند.