جمعه, 14 ارديبهشت 1403

به گزارش روابط عمومی دانشگاه طلوع مهر جلسه دفاع از پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد با موضوع سناریو های آینده سلامت معنوی در افق 10 ساله ایران توسط دانشجوی مقطع ارشد رشته مهندسی صنایع گرایش آینده پژوهی جناب آقای علی عابدی کمالی برگزار شد؛ در این جلسه جناب آقای دکتر اسماعیل شراهی به عنوان استاد راهنما حضور داشتند؛ در ادامه چکیده پایان نامه را بررسی می‌کنیم:

چکیده
سلامت معنوی از مهم‌ترین ابعاد سلامت در عصر کنونی است. از نیمه دوم قرن بیستم این بُعد از سلامت موردتوجه نهادهای بین‌المللی در عرصه بهداشت و سلامت قرار گرفت. در چند دهه اخیر در ایران نیز موضوع سلامت معنوی مورد اهمیت واقع شده و اقداماتی در این زمینه صورت‌گرفته است. مهم‌ترین چالش توسعه سلامت معنوی در ایران عدم اتفاق نظر بر مفهوم و مبانی آن می‌باشد که باعث ایجاد تشتّت در روند پیشرفت آن شده است. از طرفی درک اهمیت آن و نحوه توسعه سلامت معنوی در آینده نظام سلامت ایران از دیگر چالش‌های اساسی در این زمینه می‌باشد. بهترین راه برای ایجاد اجماع نسبی و اتخاذ سیاست‌های کارآمد جهت توسعه متوازن سلامت معنوی در ایران، نگاه آینده نگرانه و در نظر گرفتن احتمالات مختلف در آن می‌باشد. مطالعاتی که بتواند عوامل موثر بر آینده سلامت معنوی را شناسایی کرده و متناسب با رفتار بازیگران و نحوه تاثیر عوامل مختلف بر سلامت معنوی، پیش بینی‌هایی در آینده ارائه دهد می‌تواند از موثرترین روش‌ها برای پیشبرد این موضوع باشد. این پژوهش تلاش نموده است با استفاده از روش سناریونگاری در آینده پژوهی به مطالعه سناریوهای آینده سلامت معنوی در ایران بپردازد. افق زمانی مورد نظر برای مطالعه 10 ساله بوده و قلمرو جغرافیایی ایران در نظر گرفته شده است. با انجام تحلیل‌های ساختاری و ایجاد بالانس در میان سناریو های کشف شده، سه سناریو به عنوان قوی‌ترین و یا سازگارترین سناریو های آینده سلامت معنوی بدست آمده است. هر کدام از سناریو ها با ترکیب عدم ققطعیت های مختلف هر کدام از 6 عامل کلیدی موثر بر آینده سلامت معنوی بسط داده شده است. شش عامل کلیدی عبارت است از آموزش سلامت، اقتصاد سلامت، سیاستگذاری نظام سلامت، سلامت عمومی، آسیب‌های اجتماعی، فناوری‌های هوشمند. این شش عامل بر آینده سلامت معنوی در ایران تاثیر قابل توجهی ایجاد نموده و مسیر توسعه آن را تعیین خواهد نمود. با در نظر گرفتن سناریو های به دست آمده از پژوهش می‌توان گفت  توجه ایجاد نیاز به توجه در زمینه ابعاد مختلف سلامت توسط عموم مردم، سیاستگذاری های موثر جهت توسعه متوازن سلامت همه جانبه توسط وزارت بهداشت، میدان دادن به بخش خصوصی و سازمان‌های مردم نهاد جهت توسعه سلامت معنوی و ایجاد زیر ساخت‌های لازم، توسعه مدل بومی سلامت معنوی از مهم‌ترین نتایج بدست آمده توسط این پژوهش می‌باشد.