پنج شنبه, 13 ارديبهشت 1403

hekmat nia 1دکتر محمود حکمت نیا از عدم سیستم مناسبی برای حمایت از مالکیت فکری در کشور انتقاد کرد

پایگاه رسانشی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی: به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی دفتر قم، دكتر محمود حکمت نیا، معاون پژوهشی و آموزشی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه رسانشی پژوهشگاه در قم، با بیان این که آفرینش‌های فکری امروزه به عنوان کالای اقتصادی مطرح و قابل مبادله در بازار است، گفت: باید بررسی كرد كه زیر ساخت‌های فرهنگی، حقوقی و سیاسی و اقتصادی ‌ایران برای پذیرش چنین امری تا چه اندازه مهیا شده است و اگر مهیا نیست ناشی از چیست.

وی در ادامه بیان داشت: بحث مالکیت فکری نمی‌تواند تمام نیاز‌های جامعه فرهنگی را پاسخ دهد و پدیدآورندگان و فعالان عرصه فکر به حمایت‌های اجتماعی یا دولتیهم نیازمند هستند به این دلیل که ما در عرصه مالکیت فکری از کالا حمایت می‌کنیم و کالا هم باید قابل رقابت در بازار باشد و باید خریدار و انحصار داشته باشد.

این استاد حقوق مدنی ادامه داد: کارهای علمی در بسیاری از موارد به چنین کالایی برای ارائه به بازار تبدیل نخواهد شد از این رو مالکیت فکری نمی تواند برای حمایت از پدید آورنده، همه وظیفه را به عهده بگیرد.
وی ادامه داد: برای حمایت از فعالان حوزه فکری افزون بر شناسایی مالکیت فکری باید ابزارهای حمایتی نیز طراحی کنیم یکی از این ابزارهای حمایتی کرسی‌های نظریه پردازی و نوآوری است که جمهوری اسلامی ایران اقدام به برگزاری آن کرده است.
حكمت‌نیا اظهار داشت: اما این هم کفایت نمی‌کند چرا كه یک کار علمی از زمانی كه آغاز می‌شود تا مرحله نظریه پردازی نیازمند هزینه است، هم هزینه اقتصادی و هم هزینه عمر که هنوز در این بخش یک طراحی جدی صورت نگرفته و بستر‌های این کار نیز هنوز فراهم نشده است.
وی به راهكارهای این مساله اشاره كرد و افزور: قالب اول تبیین مالکیت فکری و مشخص كردن میزان حمایت مالکیت فکری و قالب دوم نوآوری و نظریه پردازی است که از محقق حمایت می‌کند.
این استاد حوزه و دانشگاه ادامه داد: قالب سوم ارایه سیستم حمایتی مناسب و تعریف شده‌ از زمانی که ایده می‌خواهد به فکر تبدیل شود که البته برای این قالب هنوز سیتم مناسبی در کشور وجود ندارد.